Skip links

İç Giyimin Tarihçesi

İç çamaşırının tarihi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanmaktadır.

İlk iç giyimlik olarak niteleyebileceğimiz peştamallar dini inançların bir gereği olarak veya ısınma amaçlı kullanılmıştır. Kadınlarda ise, iç giyim bir estetik aracı olarak ayrı bir önem taşımıştır.

Eski Yunan’da, Roma’da ve Mısır’da (özellikle Tutankhamun döneminde) peştamalların kullanıldığı bilinmektedir. Bir mitten ortaya çıktığı farz edilen korse ise o dönem için en önemli iç giyim nesnesi olarak kabul görmüştür.

En Eski Kadın İç Çamaşırları M.Ö. 2000 Yılında, Girit Adasında Tasarlanmış

Girit adasında yaşanan Minos kültürünün egemen olduğu zaman diliminde erkekler omuzlarını ve bellerini örten etek tipli peştemallar kullanırken kadınlar fibula denen çengelli iğne benzeri bir tutaçla vücudu boydan boya saran kumaşlarla örtünmüşler.

Girit kadınlarının göğüs bölgelerini sıkıca saran üstlükleri bilinen ilk spesifik kullanımlı kadın iç çamaşırı olarak kabul edilmiş.

Belli belirsiz yakasıyla bedeni göbek deliğine kadar açık bırakan bu giyinme şeklinde kadınların açıkta kalan göğüs bölgeleri vücudu sıkıca kavrayacak şekilde kumaşla döne döne sarılır, kolları kısa - etekleri fırfırlı biçimde olan giysiler dikilirmiş.

Antik Yunan medeniyetinde kadınlar elbiselerinin altına "zona" adını verdikleri bir parça deri veya kumaştan oluşan kuşak bağlamışlar; bu şekilde kadınlıklarını ön plana çıkarmışlar.

Yunanların giyim biçimi zamanla değişimlere uğramış; kadınlar da erkekler de genelde bol giysiler giymişler. Yetişkin Yunanlı erkekler peştemallarının, yetişkin kadınlar da tuniklerinin altına hiçbir şey giymezlermiş ama gençliklerinde mahrem yerlerini gururla sergilerlermiş. Günümüze ulaşan heykellerde ve tasvirlerde görülebileceği şekilde olan bu çıplaklık yanında, Eski Yunan efsanelerindeki Venüs gibi mitolojik karakterler de iç çamaşırlı olarak tasvir edilmiş.

İlk çağlarda giydikleriyle rahat hareket edebilmeyi ön planda tutan Mezopotamyalı kadınlar MÖ 3000'den bu yana vücut kıvrımlarını desteklemek, bastırmak ya da vurgulamak için içe giyilen kıyafetler tasarlamışlar.

Eski Mısır'da İç Çamaşır İzleri

İç çamaşırının tarihine dönük çalışmalar MÖ 1500'lü yıllara uzanan Antik Mısır kazılarında rastlanan bulgularla şekillenmiş, aristokrat kadınların kıyafetlerinin altına giydikleri slip benzeri tasarımların gün ışığına çıkarılması araştırmacıları şaşırtmış.

Firavunları süslemek için kullanılan değerli kumaşlardan yapılma zarif külotların Tutankhamun'un mezarında bulunmasını araştırmacılar Mısırlıların vücutlarının mahrem kısımlarını korumadaki hassasiyete yormuşlar, ilk külotların ortaya çıkmasını Antik Mısır'ın sosyal hayatının zenginliğine bağlamışlar.

Şekilleri bugünkünden çok farklı olan bu külotlar çoğunlukla tunik benzeri giysilerin altına giyilen jüponları andırıyormuş; belli ki, Mısırlı kadınlar içlerine giydikleriyle kendilerini rahat hissediyorlarmış.

Mısırlılar yün ve pamuk üretmeyi bilseler de ketene dini bir önem verdikleri için iç çamaşırlarında keten kullanmayı tercih etmişler, ketenden çok hafif ve şeffaf kumaşlar dokumayı başarmışlar. Yoksulların kalçaların etrafına sardıkları basit bir dikdörtgen kumaştan yapılmış peştemalın adı Antik Mısır dilinde "pano" olarak adlandırılmış.

Erkeklerde ise vücuda oturan, bacaklardan kısalmış iç giyimlikler kullanılmıştır.

20. yüzyılda Freud’un araştırmaları ve kırılan tabularla birlikte iç giyim modasında da yeni bir boyut açılmıştır. Sanayileşme ve seri üretimin dokuma sektörüne kazandırdıklarıyla iç giyim ucuz ve daha ulaşılabilir duruma gelmiştir.

Bayan iç giyimlikleri pamuklu ve sentetik dokumacılıkla erotizmin bir parçası olarak kullanılırken, erkek iç giyimlikleri de bugünkü görünümlerini almış ve iç giyimde modadan bahsedilir olmuştur.

1.Dünya Savaşı sırasında 1-2 cm. kısalan etek boyları ve etek altında düşen kısa çorapları önlemek amacıyla Eyfel Kulesi’nin mimarı Gustave Eiffel tarafından jartiyerin icat edilmesi iç giyim dünyasında yeni bir dönem başlatmıştır.

Hemen ardından gelen 2. Dünya Savaşı ve mini boyutlara ulaşan eteklerle kullanılmaya başlanılan sentetik külotlu çoraplar bayanların yeni gözdesi olmuştur. Bu süreçlerin sonucunda iç giyim dini zorunluluklar, ısınma ve hijyen amaçlarının yanı sıra farklı bir estetik aracı olarak kullanılan vazgeçilmez bir ticari nesne konumuna gelmiştir.

Firmanız olarak sizde bu büyük pazarın avantajlarından yararlanmak istiyorsanız, satışlar kapanmadan yerinizi alın.

New York İç Giyim Fuarı: Curve New York

This website uses cookies to improve your web experience.